Op deze pagina vinden jullie een overzicht van veel voorkomende ziektebeelden die je binnen de GGZ tegen kunt komen. Veel mensen hebben het idee dat psychose of automutilatie ook ziektebeelden zijn maar dat is niet zo. Men spreekt van ziektebeelden wanneer de client bepaalde kenmerken of symptomen heeft. In het DSM-IV is uitgebreid beschreven welke kenmerken bij de verschillende ziektebeelden voor (kunnen) komen en er is aangegeven aan hoeveel van deze kenmerken of symptomen de client moet voldoen voordat de diagnose gesteld mag worden.
In het menu heb ik deze tab wel gevuld met beide voorbeelden, namelijk de ziektebeelden en een aantal symptomen, omdat het hierdoor makkelijker te vinden is. Symptomen zoals een psychose kan, net als het symptoom koorts, bij verschillende ziektebeelden voorkomen. Zo komt bij schizofrenie vaak een psychose voor maar ook bij een ernstige depressie kunnen psychotische kenmerken optreden. In dit geval spreekt men van een psychotische depressie.
ziektebeelden versus symptomen.
Daarnaast is het mogelijk dat er naar aanleiding van een crisis een opname nodig is. Dit gaat vaak via de crisisdienst GGZ die beoordeeld of er een indicatie is voor opname binnen de GGZ. Een indicatie wordt altijd door een psychiatrer gesteld. Via de crisisdienst is het ook mogelijk om buiten kantoortijden opgenomen te worden. Vaak zal een crisisopname buiten kantoortijden plaatsvinden onder de BOPZ. Dit betekent dat er vaak sprake is van een gedwongen opname via een IBS.