top of page

Orthorexia Nervosa: verslaafd aan gezond eten

 

Orthorexia Nervosa is in 2001 geïntroduceerd door de Amerikaan Dr. Steven Bratman, wie zelf ook een voormalig orthorexia patiënt is. Deze aandoening is wat anders dan anorexia nervosa (al het eten uitbannen, zo mager mogelijk worden) en boulimia nervosa (zo mager mogelijk worden, waarbij het gegeten voedsel het lichaam ''moet'' verlaten). Het gaat namelijk om de kwaliteit van het eten, en niet om de hoeveelheid. Ook hebben orthorexia patiënten meestal geen negatief zelfbeeld. Ze hebben soms zelfs het gevoel dat ze gezond bezig zijn, en ze voelen zich vaak superieur.

Wat wordt er gegeten?

 

Mensen die leiden aan de eetstoornis orthorexia nervosa beginnen vaak met het wegbannen van vette etenswaren en suiker. Meestal als doel om af te vallen of om simpelweg gezonder te leven. Hier is niks mis mee, maar na een tijdje worden er ook vis, granen en zuivel uit het eten geband, voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. De voeding bestaat nu bijna alleen maar uit groente en fruit. Mensen die aan orthorexia leiden zijn 24 uur per dag bezig met ‘gezond eten’. Er is nu te spreken van een obsessie of een verslaving. Dit is nooit goed, zelf niet als het over ‘gezond eten’ gaat. Na een tijdje worden er alleen nog maar rauwe groenten gegeten. Immers, als je groenten kookt krijg je vitamineverlies. Ook wordt er extreem veel fruit gegeten.

 

Doordat je lichaam zo weinig essentiële voedingsstoffen binnen krijgt, treden er al snel (negatieve) complicaties op.

 

Lichamelijke gevolgen

  • Ernstig ondergewicht

  • Langdurige heesheid

  • Ernstige maagklachten

  • Chronische vermoeidheid

  • Nier- en leverbeschadigingen

  • Vezels (koolhydraten): zitten vooral in graanproducten en brood. Vezels hebben een gunstig effect op de stoelgang en het cholesterol. Bij het eten van weinig vezels is er kans op obstipatie.

  • (On)verzadigde vetten: zitten vooral in plantaardige oliën, vette vis, noten en pinda’s. Onverzadigd vet verlaagt het 'slechte' cholesterol en verhoogt het 'goede' cholesterol.

  • Eiwitten: zitten vooral in vlees, vis, eieren, graanproducten, noten en peulvruchten. Eiwitten leveren aminozuren die het lichaam opbouwen, en zorgen er voor dat bijvoorbeeld haar en huidschilfers die uitvallen, weer bijgevuld worden.

  • Vitamines en mineralen: zitten in praktisch alle (onbewerkte) voedingsmiddelen, als groente en fruit, vlees en vis, graanproducten en overige producten. Er zijn vele verschillende soorten vitamines en mineralen. Elk product heeft andere en iedere voedingsstof heeft een eigen functie.

bottom of page