top of page

Haal seksuele problemen uit de taboesfeer

en praat er over

Seksuele stoornisen.

Wat is een seksuele stoornis?

Mensen met een seksuele stoornis kunnen niet normaal van seks genieten of hebben afwijkende gedragingen die het dagelijks leven bemoeilijken of zelfs schade aanrichten. Problemen als pijn bij de geslachtsgemeenschap of juist overmatig seksueel verlangen kunnen een gezond (seks)leven in de weg staan.

 

Er zijn verschillende seksuele stoornissen te onderscheiden:

  • gender problematiek

  • seksuele dysfuncites

  • parafilieën (heeft een eigen pagina)

  • problemen rond seksuele oriëntatie

Genderdysforie / Transgenderisme

Genderdysforie is een gevoel van onbehagen over je biologische geslacht. Iemand voelt zich enerzijds ongemakkelijk bij de geldende normen voor zijn of haar sekse en identificeert zich anderzijds aanhoudend met het andere geslacht. De sterkte van dit gevoel kan verschillen en het kan ook verschillende vormen hebben.

 

Sommige mensen voelen zich zowel man als vrouw. Zij zijn ontevreden met het geslacht dat ze hebben en de ‘rol' die daar bij hoort. Zij willen (gedeeltelijk) als het andere geslacht leven, maar er is geen wens tot een volledige geslachtsaanpassing. In Nederland spreken we in dit geval over transgenderisme.

 

Transseksualiteit

Wanneer er wel een wens is tot volledige geslachtsaanpassing, spreken we van transseksualiteit. Soms bestaat er alleen de wens zich te kleden als het andere geslacht, terwijl het gevoel zowel man als vrouw te zijn ontbreekt. In dat geval spreken we van travestie. 

 

Problemen bij transgenderisme

Transgenderisme geeft meestal veel gevoelens van verwarring over de eigen identiteit. Wie ben ik? Wat ben ik? Wat betekenen mijn verlangens en gedrag? Hoe moet ik verder? In veel gevallen reageert de omgeving negatief, waardoor mensen sociaal contact kunnen mijden en geïsoleerd raken. Ook kunnen er klachten ontstaan als werkloosheid, alcoholmisbruik, lichamelijke verwaarlozing, extreme angsten en depressie. 

 

Transgenderisme en de omgeving

Ook voor de omgeving kan transgenderisme zeer ingrijpend zijn. Soms wordt familie of partner verrast door de ‘nieuwe' identiteit. In veel gevallen ontstaan er dan ook problemen in het gezin, de familie of relatie.

* De term transgenderisme heeft in het Nederlandse taalgebied betrekking op mannen die (gedeeltelijk) als vrouw leven en vrouwen die (gedeeltelijk) als man leven, zonder een volledige geslachtsaanpassing te willen ondergaan. In het Engels heeft de term ‘transgenderism’ betrekking op alle verschijnselen waarbij men geheel of gedeeltelijk de rol van het andere geslacht aanneemt.

 

Een geslachtsaanpassing

Er bestaat voor transseksuelen de mogelijkheid tot een geslachtsaanpassing. Een geslachtsaanpassing wordt gecoördineerd en uitgevoerd door een ‘genderteam' van een ziekenhuis. Zij bieden een traject van diagnostiek, begeleiding en medisch behandeling.

 

Problemen bij transseksualiteit

Transseksuele gevoelens zijn vaak zeer verwarrend. In veel gevallen is er afkeer van het eigen lichaam en een laag gevoel van eigenwaarde. Daarnaast worden transseksuelen regelmatig geconfronteerd met discriminerende reacties. Ook het proces van geslachtsaanpassing is ingrijpend en belastend. Transseksualiteit kan dan ook samengaan met depressieve gevoelens, middelengebruik, en een sociaal isolement.

 

Transseksualiteit en de omgeving

Ook voor de omgeving is transseksualiteit zeer ingrijpend. Vaak ontstaan er problemen in het gezin, de familie of de relatie. Direct betrokkenen voelen onbegrip, boosheid en/of rouw.

 

Bijzondere seksuele voorkeur

Wanneer u een bijzondere seksuele voorkeur heeft voelt u zich aangetrokken tot vormen van seks waar u zich schuldig over voelt of waar u zich voor schaamt. U wordt opgewonden van bijzondere vormen van seks die leiden tot problemen met uw omgeving.

 

Sommige mensen hebben een bijzondere voorkeur bij seks. Bijvoorbeeld, zij voelen zich aangetrokken tot SM of hebben een fetisj voor schoenen. Wanneer u een bijzondere seksuele voorkeur heeft, hoeft dit geen probleem te zijn. Soms echter vormt dit wel een probleem, bijvoorbeeld wanneer deze voorkeur leidt tot:

  • relatieproblemen

  • problemen in uw sociale leven

  • op uw werk

  • of wanneer u zich schuldig of beschaamd voelt onder uw voorkeur.

 

Seksuele disfunctie

De problemen bij een seksuele disfunctie kunnen van verschillende aard zijn, bijvoorbeeld problemen bij het verlangen, de opwinding of het orgasme. Seksuele disfunctie kan een psychologische of lichamelijke oorzaak hebben en komt zowel bij mannen als vrouwen voor.

 

Vormen

Erectieprobleem

 

Iedere man verliest wel eens zijn erectie bij het vrijen of masturberen. Als dit één keer gebeurt, maken veel mannen zich nog geen zorgen. Als het vaker voorkomt, kan het wel een probleem worden.

 

Verschil in erectieproblemen

Erectieproblemen variëren sterk. Voor sommige mannen is het niet meer mogelijk of zeer moeilijk een erectie krijgen. Andere mannen ervaren problemen met het vasthouden van hun erectie. De erectieklacht kan optreden bij het vrijen, maar ook bij het masturberen.

 

Oorzaken van erectieproblemen

 

Erectieproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben: lichamelijk, psychologisch of een combinatie van beiden. In veel gevallen hebben erectieproblemen geen lichamelijke oorzaak. Bij sommige mannen worden de erectieklacht veroorzaakt of versterkt door hun eigen gedachten. Voorafgaand of tijdens het vrijen maken zij zich zorgen over hun erectie en seksueel presteren.

 

Gevolgen van erectieproblemen

Erectieproblemen geven vaak gevoelens van onzekerheid bij u en uw partner. Vaak leiden erectieklachten tot spanningen in de relatie. Mogelijk worden seks en intimiteit beladen en daardoor steeds meer vermeden.

 

Minder zin in seks

 

Minder zin in seks komt veel voor. Verminderde zin in seks kan tijdelijk zijn. Bijvoorbeeld door stress op het werk, drukte in het gezin of spanningen in de relatie of ziekte. U hoeft zich dan geen zorgen te maken. Verminderde zin in seks kan wel een probleem worden als het langer aanhoudt.

 

Nooit zin in seks

Het kan zijn dat u nog nooit zin in seks heeft ervaren. U heeft geen seksuele fantasie en kent niet het verlangen om met een ander of uzelf te vrijen. Dit kan vele oorzaken hebben, bijvoorbeeld nare seksuele ervaringen of een ‘antiseksuele' opvoeding.

 

Gevolgen van geen of minder zin in seks

Geen of minder zin in seks kan bij u en uw partner veel vragen en onzekerheden oproepen. Vaak ontstaan er spanningen in de relatie en wordt seks een beladen onderwerp. Uit angst voor gevoelens van schuld, afwijzing en frustratie, worden seks en intimiteit dan steeds meer vermeden.

 

Orgasmeprobleem

 

Sommige mensen hebben het gevoel bijna tot een orgasme te komen, maar komen dan ‘net niet verder'. Voor sommigen is het mogelijk klaar te komen, maar dit duurt langer dan zij zouden willen. Anderen ervaren nooit enig orgasmegevoel.

 

Orgasmeproblemen verschillen

De problemen met het orgasme kunnen er altijd zijn geweest of pas later zijn ontstaan. Mogelijk heeft u nog nooit een orgasme gehad. Of uw ‘hoogtepunt' is bijna niet voelbaar. Wanneer u als vrouw niet klaar kan komen bij de geslachtsgemeenschap, is er vaak geen sprake van een orgasmeprobleem.

 

Uit onderzoek blijkt dat slechts een minderheid van de vrouwen klaar kan komen tijdens de gemeenschap. Het is dus niet raar als dit bij u ook zo is.

 

Oorzaken van niet of pas na lange tijd klaarkomen

sommige medicatie (zoals antidepressiva) kunnen het orgasme negatief beïnvloeden onervarenheid kan ervoor zorgen dat de seksuele stimulatie niet voldoende is negatieve gevoelens over seks, schuldgevoelens, of de angst de controle te verliezen relatieproblemen en het minder aantrekkelijk vinden van de partner.

 

Gevolgen van niet of pas na lange tijd klaarkomen

Wanneer u problemen heeft met het bereiken van een orgasme, geeft dit vaak veel frustratie. Zowel u als uw partner kunnen het gevoel krijgen tekort te schieten.

Uw zin in seks kan afnemen als gevolg van de orgasmeproblemen.

 

Pijn bij het vrijen (mannen)

 

 

Mannen voelen de pijn bij de eikel, ballen of andere delen van de penis. De pijn kan bijvoorbeeld gevoeld worden bij de zaadlozing, het penetreren, het masturberen, of na afloop van het vrijen.

 

Oorzaken van pijn bij het vrijen bij mannen

Genitale pijnklachten bij mannen hebben vaak een lichamelijke oorzaak. Zo kan de voorhuid van de penis te nauw zijn bij erectie of is het ‘toompje' te kort.

Maar ook een ontsteking of SOA kan oorzaak zijn van de pijn.

 

Het is belangrijk eerst lichamelijke oorzaken te onderzoeken en zo nodig te behandelen. Soms wordt er geen lichamelijke oorzaak gevonden. Het is dan belangrijk te onderzoeken wat de oorzaak van de genitale pijnklachten kan zijn.

 

Pijn bij het vrijen (vrouwen)

 

Pijn bij het vrijen komt vooral voor bij vrouwen. Bij sommige vrouwen is de pijn er iedere keer dat ze vrijen, anderen kunnen soms pijnloos vrijen. Soms is de pijn er altijd al geweest, soms is deze pijn pas later ontstaan. Sommige vrouwen voelen de pijn alleen bij het vrijen. Bij andere vrouwen is bijvoorbeeld het bevoelen van de vagina of het inbrengen van een tampon al pijnlijk.

 

Oorzaken van pijn bij het vrijen bij vrouwen

Mogelijk is er sprake van een lichamelijke oorzaak zoals een wondje, een SOA of een ontsteking. Het is belangrijk eerst lichamelijke oorzaken te onderzoeken en zonodig te behandelen.

 

Soms wordt er geen lichamelijke oorzaak gevonden. De pijn bij het vrijen kan dan bijvoorbeeld een gevolg zijn van onvoldoende seksuele opwinding of een te aangespannen bekkenbodem.

 

Gevolgen van pijn bij het vrijen bij vrouwen

Pijn bij het vrijen heeft vaak een grote invloed op de (seksuele) relatie. Het kan ervoor zorgen dat u geen plezier meer beleeft aan seks. Of u kunt lichamelijke contact en seks met uw partner gaan vermijden. Vaak geeft het veel gevoelens van schuld en frustratie.

 

Probleem met seksuele opwinding

 

Ondanks uw zin in seks kan het zijn dat u niet in de stemming komt. Of dat u regelmatig merkt dat de opwinding tijdens het vrijen vermindert. Problemen met de seksuele opwinding zorgen ervoor dat het vrijen minder prettig wordt. Bij vrouwen kan het zorgen dat de vochtigheid van de vagina vermindert of verdwijnt. Bij mannen kan het erectieklachten geven.

 

Oorzaken van opwindingsproblemen

Er kunnen allerlei redenen zijn waardoor u onvoldoende opgewonden of vochtig raakt: misschien weet u of uw partner onvoldoende waardoor u opgewonden kunt raken of blijven mogelijk vindt u het lastig en eng om uw seksuele wensen te uiten u denkt tijdens het vrijen aan andere zaken soms zijn problemen met de seksuele opwinding ook een gevolg van lichamelijke factoren, bijvoorbeeld pijn of de menopauze

 

Seksuele aversie

 

Zowel mannen als vrouwen kunnen een seksuele aversie hebben. Soms is de afkeer specifiek, soms bestaat er ook angst en afschuw bij alles wat met seks te maken heeft. Als u een aanhoudende afkeer en walging voelt bij seks spreken we van seksuele aversie. U heeft dan sterke negatieve emoties (walging, afkeer, angst) die zorgen dat u seksuele situaties vermijdt. Dit gaat veel verder dan geen zin hebben in seks.

 

Klachten bij seksuele aversie

Zowel mannen als vrouwen kunnen een seksuele aversie hebben. Soms is de afkeer specifiek, zoals afkeer van sperma of een penis in erectie. Soms bestaat er ook angst en afschuw bij alles wat met seks te maken heeft. Zo kan er walging ervaren worden als er op televisie een blote vrouw te zien is. Soms ontstaat er ook angst voor een relatie of mannen/vrouwen.

 

Oorzaken van seksuele aversie

Een seksuele aversie kan er altijd al zijn geweest bijvoorbeeld als gevolg van een ‘antiseksuele' opvoeding. Of de gevoelens van afkeer en angst zijn pas later ontstaan, bijvoorbeeld na een periode van pijn bij het vrijen of een negatieve seksuele ervaring. Seksuele aversie veroorzaakt meestal veel klachten en beperkingen. Er ontstaan vaak spanningen in de relatie of angst voor het aangaan van een relatie.

 

Vaginisme

 

We spreken van vaginisme als u niet of moeilijk een penis, vinger of tampon in uw vagina kan inbrengen, terwijl u dit wel wil. Soms gaat dit gepaard met pijn.

 

Vaginistische klachten verschillen

Sommige vrouwen hebben altijd een vaginistische reactie gehad, anderen hebben ooit wel geslachtsgemeenschap kunnen hebben. Soms ontstaat de vaginistische reactie als gevolg van pijn bij het vrijen. Verder verschilt het in welke situatie de vaginistisch reactie optreedt: soms alleen bij pogingen tot geslachtsgemeenschap, soms tevens bij het inbrengen van een tampon of vinger.

 

Oorzaken van vaginisme

Een lichamelijke oorzaak kan ervoor zorgen dat penetratie niet mogelijk of pijnlijk is. Het uitsluiten van een lichamelijke oorzaak is dan ook belangrijk.

 

Bij andere vrouwen is er geen lichamelijke oorzaak. Mogelijk speelt er angst voor pijn, beschadiging, het verliezen van de controle, of het 'onbekende'. Maar ook negatieve gedachten over seks, onvoldoende kennis over het lichaam, negatieve seksuele ervaringen of spanningen in de relatie kunnen een rol spelen.

 

Voortijdig orgasme

Veel mensen komen wel eens sneller klaar dan zij willen. Wanneer dit een enkele keer gebeurt, hoeft u zich geen zorgen te maken. Te snel klaarkomen kan wel een probleem worden wanneer de klachten blijven aanhouden.

 

Bij een voortijdig orgasme overvalt het orgasme u en komt u veel eerder klaar dan u zou willen. Misschien komt u al tot een orgasme tijdens het strelen, zoenen, of stoeien. Of u komt onverwachts klaar net voor of kort na de penetratie.

 

Orgasmeproblemen verschillen

Bij sommige mensen bestaan de orgasmeproblemen vanaf de eerste seksuele ervaring. Bij anderen zijn de klachten later ontstaan, bijvoorbeeld in een nieuwe relatie. Soms bestaan er bij masturbatie geen klachten, maar is er bij seks een voortijdig orgasme.

 

Gevolgen van te snel klaarkomen

Een voortijdig orgasme kan veel frustratie geven voor u en uw partner. Vaak leidt het tot gevoelens van schuld en schaamte. Een voortijdig orgasme kan resulteren in minder zin in seks en het vermijden van seks en intimiteit.

 

Problemen rondom seksuele oriëntatie

Seksuele oriëntatie is de emotionele en seksuele aantrekking tot een andere persoon. U voelt zich als man bijvoorbeeld aangetrokken tot vrouwen. Maar het kan ook zijn dat u gevoelens heeft voor andere mannen, of gevoelens voor beide geslachten. Deze gevoelens kunnen verwarrend zijn. Vooral als u ontdekt homoseksueel of lesbisch te zijn en uw omgeving staat hier niet open voor. Ook is het mogelijk dat u zelf met uw seksuele voorkeur worstelt. Dit kan voor de nodige problemen in het dagelijks leven zorgen.

 

bottom of page