top of page

Uitleg over deze site

 

Crazy - Gnaris Barkley

Volgens Floyd

(mijn zoon 8 jaar)

dezelfde plaatjes als far cry 3

Welkom op de informatiesite over de psychiatrie in het onderwijs. Als docent aan een MBO opleiding voor verpleegkunde heb ik gemerkt dat het niet altijd makkelijk is om informatie over- en een beeld van de psychiatrische hulpverlening aan de leerling over te brengen. Zeker wanneer de leerling geen stage loopt in de psychiatrie is het moeilijk om een duidelijk beeld te geven van de werkzaamheden en situaties die ze tegen kunnen komen. Wanneer de leerling kiest voor een ander (stage) werkveld dan de psychiatrie gaan ze er vaak vanuit dat ze niet te maken krijgen met psychiatrische problematiek. Ze kunnen zich echter moeilijk voorstellen hoe breed de psychiatrische problematiek in onze maatschappij verweven is en dat ze deze problematiek dus ook buiten de psychiatrische kliniek in de andere werkvelden veel zullen zien.

bekijk de Rorschachtest

We hebben allemaal wat..

Wanneer je het DSM5 bekijkt zullen veel mensen bepaalde karaktereigenschappen of strategieën bij zichzelf herkennen. Dat betekent niet direct dat er sprake is van een psychiatrische aandoening. Men spreekt van een aandoening, of te wel een stoornis, wanneer je er ook daadwerkelijk binnen je functioneren last van ondervindt. Wel hebben we allemaal kenmerken van bepaalde stoornissen.

 

Wanneer je een slechte dag hebt ben je niet direct depressief en wanneer je erg opgewekt bent en in een impulsieve bui iets koopt ben je niet direct manisch. Mensen met psychiatrische stoornissen hebben op meerdere vlakken beperkingen waardoor zij binnen hun functioneren belemmeringen ervaren.

 

Kijk hier voor het onderzoek over de psychische klachten bij de totale Nederlandse bevolking. Het onderzoek wordt iedere 10 jaar herhaald.

 

Hier onder kun je ook nog enkele zelftesten maken om te kijken in hoeverre er sprake is van beperkingen. Maak het jezelf niet te moeilijk en als je zelf geen problemen ervaart maak je dan ook geen zorgen.

 

 

 

Ik heb deze site dus opgezet om leerlingen uit het MBO de mogelijkheid te bieden om snel en overzichtelijk informatie op te zoeken. Daarnaast is het natuurlijk ook voor de HBO student en de gediplomeerde verpleegkundige of anders opgeleiden die hun kennis willen bijhouden of verder willen ontwikkelen.

 

Op deze site vinden jullie informatie over:

 

Ik heb geprobeerd om er een interactieve site van te maken met afwisselende informatiebronnen. Ik pretendeer niet dat het een volledig naslagwerk is geworden maar het is een begin om kennis te vergaren over- en betrokken te raken bij de psychiatrische zorgvrager.

 

Ik heb de informatie niet allemaal zelf uitgewerkt maar heb veel gebruik gemaakt van bestaande informatiebronnen op het internet. Ik heb deze bronnen niet als een wetenschapper op betrouwbaarheid onderzocht maar de informatie van gerenommeerde en "betrouwbare" sites gehaald.

 

Kijk rond op de site en haal er af wat je er van kunt gebruiken. Veel succes met je opleiding en wanneer je al gediplomeerd bent hoop ik dat je de leerlingen, stagiaires en andere collega's die beginnen in het mooie vak van de psychiatrie op de juiste wijze begeleidt en enthousiast maakt voor dit werk.  

oxford.webp

Want er is zoveel meer te bieden.......bijvoorbeeld de 'temstem'.

Temstem is een applicatie (app) die men overal kan gebruiken. Met behulp van taalspellen helpt temstem u om minder last van de stemmen te hebben door:

  • de stemmen tijdelijk te laten stoppen

  • te proberen de stemmen minder levendig en indrukwekkend te maken

  • de gebruiker te helpen zich sterker en zelfverzekerd te voelen

 

De app bevat twee taalspellen, Taaltikker en Woordlink. Wanneer de cliënt de app speelt is er afleiding van de stemmen. Daarnaast biedt temstem oefeningen die de levendigheid van de stemmen af doet nemen. Klik hier voor meer informatie over de 'temstem'.

Daarnaast is er een suïcide preventie app ontwikkeld.

De Suïcidepreventie app richt zich op professionals die in contact komen met patiënten met suïcidaal gedrag, en is bedoeld om hen te ondersteunen bij het geven van passende zorg. In de app is onder andere informatie te vinden over diagnostiek, vaardigheden en een vragenlijst.

 

De inhoud is gebaseerd op de landelijke multidisciplinaire richtlijn ‘Diagnostiek en behandeling van suïcidaal gedrag’. Deze landelijke richtlijn is een verzameling van concrete aanbevelingen om te komen tot een goede diagnose en een verantwoorde behandeling van mensen die kampen met suïcidale gedachten en/of een suïcidepoging deden.

 

De app is gratis te downloaden in de Playstore en de Appstore.

 

Klik hier voor meer informatie over de suïcide preventie app.

De temstem app

De suïcidepreventie app

Kijk eens voor de historie binnen de GGZ op onderstaande linkjes.

Kiri bedankt....

Psychiatrie zoals het vroeger was

E-Book krankzinnigenzorg uit 1896

bottom of page