top of page

Apps.

 

In mijn poging om leerlingen en medewerkers binnen de GGZ meer kennis te laten maken met de psychiatrie kan ik niet om de ontwikkelingen van de laatste technologieën heen. Er zijn namelijk veel apps ontwikkeld die middels smartphones de mogelijkheid bieden om informatie snel, op ieder moment en op iedere locatie te raadplegen. Er zijn apps ontwikkeld met verschillende functies.

 

  1. raadplegen van informatie.

  2. praktische ondersteuning.

 

Voor een deel zijn deze apps natuurlijk geweldige hulpmiddelen voor de hulpverleners maar het is ook mogelijk om cliënten te wijzen op apps die hen kunnen helpen bij klachten die cliënten hebben.

 

Klik hier om te kijken er voor jou nog nuttige apps beschikbaar zijn.

 

​

 

ADHDapp

De ADHD-app is, zoals de naam al doet vermoeden, gericht op ouders met kinderen met ADHD. De app ondersteunt de ouders bij het in kaart brengen van het verloop in het gedrag het kind, gedurende de dag. Denk hierbij aan variabelen als: heeft het kind ruzie gemaakt, interesse getoont in anderen, of was hij of zij onrustig?

Deze gegevens worden via de app envoudig teruggekoppeld naar de behandelaar. Hierdoor kan een efficiëntere behandeling worden bereikt. Ook bevat de app een geheugensteuntje voor wanneer welk medicament moet worden ingenomen en kan de tijd van de inname worden geregistreerd.

Brain Tutor 3D

Explore the brain from the palm of your hand! Learn about the structure and function of the human brain by interacting with rotatable 3D models in real-time like you've never seen it before!Brain Tutor 3D uses rendered head and brain models that were created from magnetic resonance imaging (MRI) scans. This allows to look "inside" the head using real-time slicing. For students, medical professional and everyone interested in the brain, the program contains information about major parcellation schemes of the cerebral cortex, including lobes, gyri, sulci and Brodmann areas.

Bijwerkingen App

De Bijwerkingen App heeft een kort meldformulier waarmee u snel een opgetreden bijwerking kunt melden. Ook kunt u via de App alle gemelde bijwerkingen bij Lareb bekijken. Daarnaast kunt u van een zelf samengestelde geneesmiddelenlijst actuele informatie ontvangen. En, indien gewenst, op de hoogte worden gehouden van het laatste bijwerkingen nieuws.

cliënt gericht communiceren

Hoe werkt de app?

Ieder hoofdstuk opent met een QuickScan waarin een aantal tips staan. Na de QuickScan volgt de tekst min of meer de opbouw van een consult. Je begint met invoegen: het verbaal en non- verbaal aansluiting zoeken bij de patiënt. Je eindigt met afronden. Een gesprek goed afronden is een kunst. In ieder hoofdstuk staan voorbeelden van wat je zou kunnen zeggen. De voorbeelden dienen ter inspiratie. Probeer vooral te variëren, waarschijnlijk bedenk je zelf andere, betere dingen te zeggen. Als het maar echt gemeend is en bij je past.

Depressie app

Deze app biedt een hulpmiddel bij het herstelproces van depressieve cliënten. Het is niet altijd even makkelijk om tijdens een depressie een juiste weergave te maken over het eigen ziektebeeld. Alle hulp die hierbij kan worden geboden is juist in deze fase een welkome aanvulling.

Eetwijzer

Deze Eetwijzer App scant je smartphone-agenda en geeft je op basis van de afspraken die daar in staan persoonlijk eetadvies. Zo zie je in één oogopslag waar de komende week voor jou de kansen liggen om gezonder te eten. De app koppelt tips aan afspraken in je agenda en toont deze tips voordat je de afspraak hebt. Op deze manier ontdek je hoe en wanneer het voor jou gezonder kan.

FK

De geneesmiddelteksten uit het Farmacotherapeutisch Kompas zijn nu gratis beschikbaar als applicatie en offline te gebruiken (handig voor huisartsen en in ziekenhuizen). Deze applicatie wordt 3-maandelijks geactualiseerd. De applicatie is bedoeld voor alle medische voorschrijvers en afleveraars van geneesmiddelen en zij die hiervoor worden opgeleid.

G-schema is een app die je op andere gedachten brengt. Het kan onderdeel vormen van een cognitief traject om anders in het leven te staan. Je kunt met deze applicatie een g-schema invullen en versturen naar wie je maar wilt.

Goalie

Wat doet Goalie?

Goalie ondersteunt de behandeldoelen die de patiënt samen de behandelaar opstelt. Iemand met een depressie heeft bijvoorbeeld vaak moeite met het slaap-/waakritme en de activiteit/mobiliteit. Registratie helpt om inzicht te krijgen en balans te vinden in de dagelijkse activiteiten. De app Goalie op de smartphone maakt deze registratie makkelijk uit te voeren.

Daarnaast is het mogelijk om opdrachten via Goalie te versturen. Deze opdrachten dragen bij aan het realiseren van de behandeldoelen. Ook ontvangen patiënten tips en complimenten bij het uitvoeren van die opdrachten.

Deze wijze van behandelen is nieuw binnen de ggz en draagt bij aan het verhogen van zelfmanagement bij de patiënt. Goalie is in het najaar van 2013 beschikbaar. 

Goede nacht app voor de nachtdienst

Hoe blijf je vitaal en gezond tijdens de nachtdienst? Vanaf eind november kunt u de app ‘Goedenacht’ downloaden, vol praktische informatie en tips! Onder meer over slapen en eten: wat kun je het beste eten rond en tijdens de nachtdiensten, met heerlijke recepten. En als u nachtdienst hebt, kunt u een ‘alert’ instellen, dan krijgt u een signaal wanneer u het beste kunt eten en wat. De StAZ heeft de app ontwikkeld, speciaal voor nachtarbeid in de ziekenhuizen.

iMed apps Medisch woordenboek

Het Medisch Woordenboek bevat een index van 12.000 medische termen met voor zowel professionals als patiënten heldere uitleg zonder ingewikkeld taalgebruik. Als start voor een nader onderzoek of als antwoord op een vraag. U navigeert eenvoudig in de app door een autotekst gestuurd menu. De uitleg van deze medische termen is opgesteld door Medica Press, een Zwitsers consortium van medische specialisten en artsen die al ruim 30 jaar wereldwijd samenwerken.

Lifechart

Met deze app kan de patiënt het verloop van de eigen stemmingsstoornissen in beeld brengen en krijgt daarmee meer grip op het eigen zorgproces. Lifechart is een methode die laat zien welke invloed de behandeling en gebeurtenissen in het leven hebben op de stemming van de patiënt. De resultaten worden weergegeven in het cliëntenportaal, waarin zowel de behandelaar als de cliënt inzicht hebben. De interactie gaat zelfs zover dat, mocht de cliënt geen stemming hebben doorgegeven, de behandelaar (eventueel geautomatiseerd) een pushbericht kan sturen om de cliënt te vragen hoe het met hem gaat.

ManieCheck: herken een manisch-depressieve stoornis

Bij mensen met een manisch depressieve stoornis wisselen een extreem uitgelaten stemming (de manie) en een depressie elkaar af. Het feit dat deze twee uitersten elkaar afwisselen, maakt dat de stoornis moeilijk wordt herkend. Daar komt bij dat een uitgelaten en vrolijke periode vaak niet wordt gezien als gevolg van deze stoornis. Vaak weten mensen zelf niet dat ze deze stoornis hebben en herkent de omgeving de signalen ook niet.Om voor een snellere herkenning van de stoornis te zorgen, heeft GGZ Friesland een app ontwikkeld voor de smartphone; de ManieCheck. Met deze gratis app voor iPhone kunt door middel van een invulvragenlijst worden zien hoe het bij u zit. De korte zelftest is bedoeld om binnen een paar minuten een vermoeden van een manisch-depressieve stoornis te bevestigen of te ontkrachten.

MedAlert - nooit meer uw medicijnen vergeten!

Met deze gratis applicatie voor de iPhone en Android stellen medicijngebruikers zelf herinneringen in voor de momenten waarop zij medicatie moeten innemen. Het instellen van alerts is simpel. Waneer u een herinnering invoert, kunt u aangeven welk medicijn en welke dosis u innemen, wanneer en hoe vaak. Op het moment dat u uw medicijnen moet innemen, geeft de smartphone een melding.

MedAlert biedt bovendien een aantal handige extra's zoals: inname-controle, voorraadbeheer en notities. Ook is de app geschikt voor de meest gebruikte anticonceptiemiddlelen, rekening houdendn met de cyclus.

Omdat er geen dataverkeer nodig is, zijn geen kosten verbonden aan het ontvangen van de herinnering. MedAlert is eveneens kosteloos te downloaden.

MedDossier - altijd uw medische gegevens paraat!

Wie medische zorg krijgt, wil goed en foutloos geholpen worden. Met MedDossier kunt u er zelf voor zorgen dat u altijd de juiste medische informatie paraat hebt.MedDossier is een handige tool om uw eigen medisch dossier bij te houden. U kunt er uw donorgegevens, medicijngebruik en belangrijke telefoonnummers in opslaan. Maar u kunt ook uw medische bijzonderheden beschrijven, bijvoorbeeld waar u allergisch voor bent, of u een chronische aandoening hebt en welke bloedgroep u heeft.

Download MedDossier zodat u in geval van nood altijd de juiste medische informatie paraat hebt.

Mindfulness coach-app

Voor meer grip op uw leven

Wilt u beter omgaan met stress en zelfbewuster worden? Meer in het hier en nu leven? Dan is de app Mindfulness coach van VGZ iets voor u. Deze gratis app bevat oefeningen waarmee u leert ontspannen en mediteren.

 

Mindfulness op ieder moment

U bepaalt zelf hoe u de Mindfulness coach gebruikt. De app biedt een speciaal programma dat vijf weken duurt. Maar u kunt ook een losse oefening uitkiezen. Geef aan waar u bent en hoeveel tijd u hebt: de app zorgt dan voor een geschikte oefening voor dat moment. Het is ook mogelijk om oefeningen direct in uw agenda te zetten.

Nursing calculator app (rekentool)

Om je te ondersteunen bij het verpleegkundig rekenen in de praktijk heeft Nursing de Nursing Calculator ontwikkeld. Een handige app voor op je smartphone. Hiermee kun je eenvoudig berekeningen uitvoeren, bijvoorbeeld voor oplossingen en verdunningen, infuusstanden, bmi en de inhoud van zuurstofcilinders. En met het metrieke stelsel reken je snel allerlei eenheden om. Verder wordt iedere formule uitgelegd met een voorbeeld en is er ruimte voor het maken van notities.

Suïcide preventie app

De Suïcidepreventie app richt zich op professionals die in contact komen met patiënten met suïcidaal gedrag, en is bedoeld om hen te ondersteunen bij het geven van passende zorg. In de app is onder andere informatie te vinden over diagnostiek, vaardigheden en een vragenlijst.

De inhoud is gebaseerd op de landelijke multidisciplinaire richtlijn ‘Diagnostiek en behandeling van suïcidaal gedrag’. Deze landelijke richtlijn is een verzameling van concrete aanbevelingen om te komen tot een goede diagnose en een verantwoorde behandeling van mensen die kampen met suïcidale gedachten en/of een suïcidepoging deden.

Temstem (ondersteuning bij omgaan met stemmen)

Temstem is een applicatie (app) die men overal kan gebruiken. Met behulp van taalspellen helpt temstem u om minder last van de stemmen te hebben door:

  • de stemmen tijdelijk te laten stoppen

  • te proberen de stemmen minder levendig en indrukwekkend te maken

  • de gebruiker te helpen zich sterker en zelfverzekerd te voelen

Trivia psychiatrie editie (wel pittig)

Kom spelenderwijs in aanraking met verschillende thema’s binnen de psychiatrie. Speel een korte versie alleen, of toets jouw kennis en die van collega’s of vakgenoten in vijf rondes met onderwerpen onderwerpen als DSM-5, schizofrenie en bipolaire stoornissen. Degene die de meest vragen juist beantwoord, wint de ronde. En degene die de meeste rondes wint, wint het spel.

V.E.R.S. app

De VERS-app wordt gebruikt bij de Vaardigheidstraining Emotie Regulatiestoornis (VERS-training). Door het dagelijks invullen van Situatiepannen en wekelijks invullen van de VERS-schaal krijg je een goed overzicht over het verloop en de hoogte van je emotieproblemen en welke vaardigheden helpen om emoties beter te reguleren. De VERS-app ondersteuning biedt bij het opstellen van:

1. Situatiepannen

2. Week-overzichten van Situatiepannen

3. Emotie Hanteringsplannen

4. VERS-Schalen

5. Gedragsvaardigheidprioriteiten

6. Schema's

Alles kan overzichtelijk worden opgeslagen en kan altijd weer worden bekeken en (her)gebruikt. Tevens kan alles netjes worden afgedrukt en/of in een vorm beschikbaar worden gemaakt die aan belangstellenden kan worden verzonden. Tevens zijn (gesproken) ontspaningsoefeningen beschikbaar.

Please reload

bottom of page