top of page

Belangenvereningen binnen de GGZ.

Op deze pagina zijn verschillende koppelingen naar belangenverenigingen en informatieve sites, gericht op verschillende doelgroepen binnen de GGZ, samengevoegd. Voor een deel zal er binnen de aangegeven sites een overlap zijn met aangeboden informatie maar vooral de informatie die beschikbaar wordt gesteld voor een bepaalde doelgroep is waardevol om door te nemen. Deze informatie is niet alleen waardevol voor hulpverleners binnen de GGZ maar wanneer je kennis hebt van deze informatiebronnen kun je deze informatie ook doorgeven aan cliënten en naasten. Informatie op deze sites is vaak ook gericht op betrokkenen en naasten waardoor deze sites juist meer aanspreken dan bijv sites voor hulpverleners. Doe er je voordeel mee.....

Mindblue

MIND Blue brengt mensen met en zonder depressieve klachten in beweging door hen te informeren, inspireren, motiveren en te ondersteunen. Mind Blue is voor en door mensen met depressieve ervaringen en vormt samen met organisaties in Nederland een beweging.
 
Deze maatschappelijke, publieke beweging moet leiden tot vernieuwende oplossingen & diensten, verrassende  samenwerkingsverbanden, relevante punten op de gezondheidsagenda. Kortom langdurige en duurzame impact op mens en maatschappij.

MIND Blue is ontstaan uit een samenwerking tussen de Depressie Vereniging en MIND.

ADD

ADD.
Welkom op Levente ADD web voor volwassenen, een website voor en over het overwegend onoplettend type Attention Deficit Disorder. Mijn naam is Karin Windt, 37 jaar en geboren in de Zuidelijke Ijsselmeerpolders; het zandlandschap dat later Lelystad werd genoemd.


 

Angst Dwang en Fobie stichting

De ADF stichting is een landelijke patiëntenvereniging die zich inzet voor mensen met angst- en dwangklachten. 

De kennis en informatie over angststoornissen is nog steeds onvoldoende beschikbaar. Deze site bevat veel informatie over verschillende angststoornissen, de symptomen en behandelingsmogelijkheden.

Anoiksis

Anoiksis is een Vereniging voor en door mensen met psychosegevoeligheid O.a. de diagnosen schizofrenie en schizoaffectieve stoornis, opgericht op 16 februari 1993.

 

Anoiksis betekent vrij vertaald ‘open geest’.In een psychotische ervaring kan je moeilijk selectief waarnemen en sta je dus open voor veel indrukken tegelijkertijd. Ook geef je aan al die indrukken betekenis waardoor toevalligheden van groot belang lijken te zijn.Soms hoor of zie je dingen die voor jou echt zijn maar door anderen niet worden waargenomen en je kunt denken dat het allemaal betrekking op jou heeft.

 

Anoiksis is een vereniging voor en door patiënten met psychosegevoeligheid. Hierbij passen o.a. de medische diagnosen schizofrenie en schizoaffectieve stoornis.

AutismeCentraal: Sterk! in autistisch denken

Het aanbod van Autisme Centraal is gebaseerd op de Autisme Centraal Methodiek. De wijze waarop mensen met autisme betekenis geven aan de wereld staat centraal. Begrip voor en kennis van het autistisch denken is het vertrekpunt en contextblindheid speelt een cruciale rol. Autisme Centraal vertrekt vanuit de kwaliteiten en sterktes van mensen met autisme en de methodiek steunt op enkele belangrijke fundamenten:

  • Autistisch denken

  • Basisrust

  • Concrete

  • Communicatie

  • Dubbelspoor

  • Eigenheid

  • Functionaliteit

Caleidoscoop

Caleidoscoop is een patiëntenvereniging voor en door mensen met een dissociatieve stoornis en betrokkenen.

depressievereniging

Doel

 

Het verschaffen van betrouwbare informatie over depressie en het bevorderen van een evenwichtige beeldvorming in de samenleving van mensen met depressieve klachten en depressies.

 

Lotgenoten bij elkaar brengen door onder andere het stimuleren van zelfhulpgroepen.

 

Zorgen dat mensen de Depressie Vereniging weten te vinden en dat ze weten dat de Depressie Vereniging dé patiëntenvereniging en specialist is op dit werkveld

Balans

Landelijke vereniging voor ouders van kinderen met een leer- en/of gedragsstoornis, zoals ADHD, dyslexie, Asperger en PDD-NOS.

Landelijk meldpunt GGZ

Meld je zorg is hét aanspreekpunt voor ggz-cliënten en familie met vragen en klachten over de ggz. Wij adviseren, informeren en verwijzen door als dat nodig is. U kunt bellen of mailen met het meldpunt of met een ervaringsdeskundige. We houden ook meldacties of enquetes over actuele onderwerpen, zoals wachtlijsten in de ggz. Met de informatie uit de meldacties komen we op voor de rechten van cliënten. Als u lid wordt van ons panel kunnen wij u een paar keer per jaar benaderen om mee te doen aan meldacties. Meld je zorg is een initiatief van het Landelijk Platform GGz.

landelijke stichting ouder en verwanten van drugsverslaafden.

De LSOVD, de Landelijke Stichting Ouders en Verwanten van Drugsverslaafden, is een landelijke vrijwilligersorganisatie die zich al dertig jaar actief inzet voor ouders en andere familieleden van druggebruikers. Doel is hun belangen en ook die van hun drugsverslaafde familieleden te behartigen en de weerbaarheid te vergroten door middel van zelfhulp.

LSOVD landelijke vereniging voor ouders en verwanten van druggebruikers

De LSOVD, de Landelijke Stichting Ouders en Verwanten van Druggebruikers, is een landelijke vrijwilligersorganisatie die zich al ruim 35 jaar actief inzet voor ouders en andere familieleden van druggebruikers. Doel is hun belangen te behartigen en de weerbaarheid te vergroten o.a. door middel van lotgenotencontact en daardoor ontstaat er meer kans op effect voor hun drugsverslaafde familieleden.

Leo Kannerhuis

Autisme (ASS)

De missie van het Dr. Leo Kannerhuis is het ontwikkelen, aanbieden en overdragen van optimale, specialistische behandeling van mensen met ASS. Het aanbod richt zich niet alleen op de cliënt met ASS, maar ook op de ondersteuning en begeleiding van zijn directe omgeving (ouders, gezin, school, werk, wonen en vrije tijd). De opgedane kennis en ervaring wordt met inzet van duurzame, evidence based en effectieve diagnostiek en behandeling omgezet in een passend individueel hulpaanbod.


De cliënt met zijn hulpvraag is het uitgangspunt voor de verdere ontwikkeling van het behandelaanbod: hij staat centraal in dit proces. Doel van de behandeling is - uitgaande van de individuele hulpvraag - het opheffen van de stagnatie in de ontwikkeling en het op gang brengen van de persoonlijke groei van de cliënt. Hierbij zijn zelfredzaamheidsvaardigheden, communicatieve en sociale vaardigheden belangrijke ontwikkelingsgebieden. Uitgangspunt is het respect voor de eigenheid van de persoon.

Mindblue

MIND Blue brengt mensen met en zonder depressieve klachten in beweging door hen te informeren, inspireren, motiveren en te ondersteunen. Mind Blue is voor en door mensen met depressieve ervaringen en vormt samen met organisaties in Nederland een beweging.
 
Deze maatschappelijke, publieke beweging moet leiden tot vernieuwende oplossingen & diensten, verrassende  samenwerkingsverbanden, relevante punten op de gezondheidsagenda. Kortom langdurige en duurzame impact op mens en maatschappij. MIND Blue is ontstaan uit een samenwerking tussen de Depressie Vereniging en MIND.

Münchhausen by proxy.

Dat er behoefte is aan Nederlandse info over Münchhausen by proxy, is wel duidelijk geworden. Gemiddeld worden er per maand 2000 pagina's opgevraagd. Honderden mensen hebben positieve reacties gegeven op de site. Tientallen lotgenoten hebben elkaar inmiddels via mij gevonden. Vele melders en hulpverleners heb ik persoonlijk van informatie kunnen voorzien. Menig student die een eindwerk over Mbp deed, heb ik verder kunnen helpen.

Zonder onderstaande mensen die mij geholpen hebben, had ik deze site niet tot stand te brengen en daarom wil ik hen allemaal heel erg hartelijk bedanken.

Roos

Nederlands vereniging voor autisme

Goede zorg, passend onderwijs en werk zijn niet vanzelfsprekend als je autisme hebt. Omdat veel mensen niet begrijpen wat het betekent om autisme te hebben. De NVA-lobby is gericht op meer begrip voor deze onzichtbare handicap, waarbij we zowel de beperkingen als de specifieke sterke kanten van autisme onder de aandacht brengen.

Zodat kinderen en volwassenen met autisme meer kansen krijgen om hun talenten te laten bloeien, mee te doen in de maatschappij en daarbij de hulp te krijgen die nodig is.

We laten van ons horen binnen de Haagse politiek, maar ook bij provincies, gemeenten en organisaties die iets kunnen betekenen voor mensen met autisme op het gebied van onderwijs, arbeid, zorg- en woonvoorzieningen. Waar mogelijk werken we daarbij samen met andere partijen die mensen met autisme een warm hart toedragen.

Stichting Anorexia en Boulimia Nervosa

Missie

Het ondersteunen en helpen van mensen met een eetstoornis, evenals hun families, partners en vrienden

VisieHet ontstaan, de duur, en de impact van eetstoornissen beperken

Onze doelen

  • Het geven van actuele en goede voorlichting

  • Belanghebbenden helpen bij het vinden van de juiste hulpverlening

  • Het vertegenwoordigen van patiënten en hun naasten

  • Mensen bewust maken dat een eetstoornis te overwinnen is

Stichting borderline

Stichting Borderline is dé stichting voor mensen met Borderline kenmerken die streeft naar positieverbetering van mensen met Borderline en hun omstanders in Nederland. 

Stichting Gilles de la Tourette

Wat doet de stichting?

  • Behartigt de collectieve belangen van mensen met Tourette.

  • Organiseert landelijk en regionaal lotgenotencontactdagen.

  • Geeft voorlichting over het syndroom van Gilles de la Tourette.

  • Informeert over actualiteiten.

  • Verstuurt maandelijks een digitale nieuwsbrief.

Stichting-PVP

Bent u een cliënt in de geestelijke gezondheidszorg en heeft u vragen over uw rechten? Heeft u een klacht over de manier waarop u bent behandeld of bent u het niet eens met uw behandelaar?

 

Op deze website vindt u antwoorden op veel vragen. Bijvoorbeeld over uw dossier, uw privacy, dwangtoepassing of het oplossen van klachten. U vindt ook voorbeelden van brieven aan de behandelaar of de klachtencommissie. In het groene menu kunt u alle informatie vinden.

stichting weerklank

Stemmen horen is de ervaring van het horen van één of meer stemmen, geluiden of muziek, waarbij in de directe omgeving geen bron aanwezig is die het geluid voorbrengt. De stemmen of geluiden kunnen zowel van buiten lijken te komen als van binnenuit, zoals in het hoofd of in een ander deel van het lichaam. Mensen die stemmen horen ervaren deze stemmen of geluiden over het algemeen als afkomstig van iets of iemand anders. Ongeveer 8 procent van de bevolking heeft ervaring met bijzondere zintuiglijke ervaringen en/of persoonsgebonden overtuigingen waaronder dus ook het horen van stemmen. 

Stichting zelfbeschadiging

De Landelijke Stichting Zelfbeschadiging (LSZ) is een cliëntgestuurde organisatie die zich inzet voor mensen die zichzelf beschadigen en hun persoonlijke en professionele omgeving.

Vereniging voor Manisch Depressieven en Betrokkenen

Vereniging voor Manisch Depressieven en Betrokkenen.

 

De doelstellingen van de VMDB, een passage uit de statuten:

 

a. het bevorderen van het geestelijk welzijn van mensen met een manisch depressieve aandoening, ook wel bipolaire stoornis genoemd;

 

b. het bevorderen van de betrokkenheid van partners, familie en andere betrokkenen;

 

c. het bundelen en behartigen van gemeenschappelijke belangen van mensen met een manisch depressieve aandoening, en voorts al hetgeen met één of ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin des woords.

Weet* vereniging rond eetstoornissen

Weet, vereniging rond eetstoornissen is dé landelijke patiëntenvereniging voor mensen met een eetstoornis en hun omgeving. Weet is een community die mensen samenbrengt en zorgt dat mensen met een eetstoornis zelf invulling geven aan een fijn leven.

Weet ondersteunt en versterkt jouw autonomie en stimuleert daarmee voor jou een fijn leven. Wij vinden het belangrijk dat de persoon met de eetstoornis daarbij zelf de regie behoudt.

Ons motto ‘Samen kun jij door!’ bevordert vanuit kracht de zelfredzaamheid en autonomie om door te gaan met leven.

Wij zien onze rol in het aanbieden van informatie, een optimale wegwijzer en dé vertegenwoordiger voor jou te zijn. Daarbij is voor ons ‘verbinden’ het sleutelwoord.

Onze kernwaarden zijn verbinden, betrokken, laagdrempelig en enthousiast.

Ypsilon

Wat doet Ypsilon:

  • het ondersteunen en bevorderen van onderling contact:regionale gespreksgroepen, gespreksgroepen per e-mail, bovenregionale groepen

  • informatie te geven:adviestelefoon, adviesdienst online

  • informatie te verspreiden: brochures, boeken, nieuws, YN kwartaalblad

  • belangenbehartiging:landelijke en regionale contacten met hulpverleners, gemeenten, politiek, collega-organisaties, zorgverzekeraars

Please reload

bottom of page