top of page

Medicatie binnen de psychiatrie.

 

  • Binnen de psychiatrie wordt veel gebruik gemaakt van medicatie. Voor bepaalde klachten kan medicatie een gedeeltelijke oplossing zijn maar vaak is de medicatie een onderdeel van de behandeling. Naast de medicatie worden er andere behandelingen aangeboden om de cliënt te leren om met de bestaande klachten om te leren gaan. Denk hierbij aan cognitieve gedragstherapie om bijvoorbeeld om te leren gaan met angsten. Iemand sederen in verband met angst kan situaties voor de cliënt draaglijker maken maar de oplossing moet toch binnen een ondersteunende behandeling gezocht worden. Medicatie kan de cliënt toegankelijker maken voor andere behandelingen. 

 

  • Klik hier voor een alfabetische medicatielijst op werkzame stof.

 

  • Klik hier voor een alfabetische medicatielijst op merknaam.

 

  • Klik hier voor het document met uitleg van de werking en bijwerkingen van de gebruikte medicatie.

 

  • Klik hier voor het 'word'  document met uitleg van de werking en bijwerkingen van de gebruikte medicatie.

 

 

Sociale steun of een goede verliefdheid is het beste medicijn om je beter te voelen.

  • Wanneer je buiten de psychiatrie werkzaam bent zullen cliënten vaak de medicatie accepteren vanuit de overtuiging dat het een goede werking heeft en dat de arts, die er verstand van heeft, wel weet wat goed is. Binnen de psychiatrie kan dat anders zijn omdat cliënten die achterdochtig zijn de anti psychotica juist niet willen innemen. Daarnaast heeft psychofarmaca regelmatig nadelige bijwerkingen waardoor cliënten besluiten om te stoppen met de medicatie. Hierbij is het belangrijk om de cliënt goede voorlichting te geven over de medicatie. Vaak wordt er gestart met een lage docering om de cliënt rustig te laten wennen aan de medicatie. Soms wordt er dan gestart met een 'snufje' van een bepaald middel.

 

Farmacotherapeutisch kompas

 

  • Wanneer de cliënt het niet eens is met de medicatie en hierover de strijd aangaat is dat een 'strijd'  die je als hulpverlener moeilijk naar je hand kunt zetten. Zolang er geen 'noodsituatie' is heb je geen mogelijkheden om medicatie onder dwang toe te dienen. Binnen de psychiatrie moet je de procedures volgen voordat je over kunt gaan tot dwangmedicatie. Kort gezegd moet er in ieder geval sprake zijn van een noodsituatie. Om nood medicatie of dwangmedicatie in te mogen zetten moet de procedure hiervoor gevolgd worden. Klik hier voor het document 'richtlijn besluitvorming dwang opname en behandeling'.

 

  • Binnen de psychiatrie wordt vaak gebruik gemaakt van de medicatiegroep 'psychofarmaca'. De oudere middelen geven over het algemeen meer nadelige bijwerkingen dan nieuwe middelen. klik hier voor het document met uitleg van de werking en bijwerkingen van de gebruikte medicatie.

bottom of page