top of page

Als er sprake is van psychische klachten kunnen verschillende behandelingen ingezet worden.

 

 

  • gesprekken met een psychiater, psycholoog of psychotherapeut (gespecialiseerde psycholoog of psychiater). Er bestaan diverse soorten therapieën, zoals gedragstherapie en psychoanalyse. Gesprekken vinden individueel plaats of met het gezin, de partner (systeemtherapie) of in een groep;

 

  • activerende therapieën waarbij activiteiten worden aangeboden om psychische gesteldheid te verbeteren. Bijvoorbeeld door te bewegen (psychomotorische therapie), te schilderen (beeldende therapie) of muziek te maken.

 

  • daarnaast is er de sociaal-maatschappelijke ondersteuning voor bijvoorbeeld werk, wonen en vrijetijd. Wanneer er sprake is van psychische problemen staan deze vaak niet op zichzelf maar ontstaan er vaak ook problemen met het behouden van een baan, het verzorgen of financieren van de woning, inactiviteit met het gevaar voor sociaal isolement of problemen in de ouderrol waardoor er pedagogische problemen ontstaan en de opvoeding van de kinderen niet goed verloopt. Hierdoor kunnen voor de kinderen vervolgens dezelfde problemen ontstaan zoals cognitieve achterstand, sociaal isolement of psychische problemen in het algemeen. Er zijn verschillende mogelijkheden om deze problemen het hoofd te bieden bijv via het WMO loket, UWV of bij de financiele ondersteuning kan een curator of bewindvoerder aangesteld worden. Kijk hier voor verdere informatie over curatele, bewindvoering en mentorschap.

 

Inzet verschillende behandelingen.

 

 

Er zijn verschillende verpleegafdelingen binnen de GGZ. De verschillende afdelingen zijn ingedeeld op basis van functies / doelen die met de behandeling op de afdeling worden beoogd. Zo zijn er afdelingen met de functie observatie / diagnostiek bijv. een gesloten of open opnameafdeling, met de functie behandeling (kortdurend of langdurend) of met een behandel / begeleidingsdoel voor een bepaalde doelgroep bijv. jongeren, eetstoornissen en persoonlijkheidsstoornissen. De laatste jaren is er ook steeds meer aandacht voor cliënten die naast psychiatrische problemen nog andere klachten hebben. In het verleden was het voor deze doelgroep moeilijk om een geschikte behandelsetting te vinden omdat men het moeilijk vond om een behandeling in te zetten die rekening hield met meerdere problemen. Zo kwam het wel eens voor dat mensen met bijvoorbeeld een depressie en verslaving bij de psychiatrische afdeling werd afgewezen omdat de verslavings problematiek de behandeling van de depressie in de weg zou staan. Ook de verslavingszorg weigerde deze cliënten omdat de depressie de behandeling van de verslaving in de weg zou staan. Hierdoor kwam een behandeling vaak moeilijk op gang. 

 

Voorbeelden van deze nieuw opgezette afdelingen zijn de zogenaamde klinieken voor dubbel-diagnose. Voorbeelden hiervan zijn afdelingen voor psychiatrische problemen in combinatie met verslaving, autisme of LVG (licht verstandelijk gehandicapt). Klik hier voor uitleg over LVG binnen de GGZ.

bottom of page