Op deze pagina uitleg over de diagnostiek binnen de GGZ. Diagnostiek is voor deze site te verdelen in twee verschillende onderdelen. Ten eerste is er natuurlijk de medische diagnose zoals die door behandelaren wordt gesteld. Hierbij hebben we het over depressie, schizofrenie of anorexia. Ten tweede is er de verpleegkundige diagnose. Hierbij gaat het over de verpleegkundige zelfzorg tekorten die je opstelt nadat je de nodige informatie hebt verzameld. Hierbij kom ik terug op het verpleegkundig proces. Het verpleegkundig proces is een proces waarin verpleegkundigen op systematische wijze en in samenspraak met de patiënt en/of relevante anderen, een probleem (of problemen) vaststellen en een interventie (of interventies) in gang zetten middels de volgende stappen.
​
Binnen de diagnostiek worden er intakes gehouden om een beeld te krijgen van de problematiek van de cliënt en hoe de cliënt hier mee omgaat.
​
Hieronder enkele vragenlijsten om een beeld te krijgen van de problematiek van de cliënt. Diagnostiek is nooit het afvinken van lijsten maar als hulpverlener is het belangrijk te weten hoe de cliënt zijn klachten zelf ervaart en in welke mate het de cliënt beperkt.
-
Allereerst natuurlijk het anamnesegesprek waarin je gerichte vragen stelt om de klachten van de cliënt te inventariseren. Hierbij gaat het dus over het verzamelen van de gegevens.
-
Hierna bepaal je als verpleegkundige de zelfzorg tekorten die ontstaan door de problemen die de cliënt heeft. Hierbij gaat het dus niet om het medische probleem “depressie” maar gaat het om de nadelige gevolgen (beperkingen) die de cliënt erváárt door de depressie. Als zelfzorg tekorten bij een depressie kunnen bijv. het sociaal isolement of inactiviteit worden gezien.
-
Om de zorgbehoefte van de client te inventariseren kan men ook gebruik maken van een CAN. Dit is een vragenlijst waarbij 24 zorgbehoefte gebieden gescreend worden. Klik hier voor uitleg en de vragenlijst.
-
Vervolgens stel je verpleegkundige doelen. De cliënt moet het natuurlijk wel instemmen met deze doelen. Deze doelen moeten SMART of RUMBA geformuleerd zijn.
-
Na het stellen van de doelen beschrijf je de interventies die je (met je team) wilt inzetten om de doelen te behalen.
-
In het MDO (Multi Disciplinaire Overleg) bespreek je (evalueer) de voortgang van de behandeling en stel je vast of de doelen behaald zijn of bijgesteld moeten worden. Om het effect van een behandeling te meten zijn er binnen de GGZ vele meetinstrumenten die gebruikt worden. Voorbeelden hiervan zijn de MANSA vragenlijst en de R.O.M. vragenlijst Wanneer de doelen bijgesteld of geherformuleerd moeten worden begin je in feite weer met stap 1 van het methodisch werken.
Om de diagnostiek goed te laten verlopen staan er op deze site enkele informatiebronnen die je kunt gebruiken. Er is informatie over verdere diagnostiek en voorbeelden van richtlijnen en protocollen die kunnen worden gedownload.
Een leuk en beeldend voorbeeld van het overzicht van psychiatrische klachten geeft de psychoposter. Klik hier of op het plaatje zelf om de poster te openen.